Filmohet levizja e nje elektroni.

Posted on 21 Qershor, 2007 nga

3Dy kerkues te universitetit Brown, kane arritur te filmojne trajektoren e levizjes se nje elektroni te vetem. Humphrey Maris, dhe studenti i tij ne teze Wei Guo, jane habitur, kur kane arritur te shikojne trajektoren e nje elektroni, ne helium super te lengshem.

Edhe pse nuk eshte hera e pare qe arrihet te filmohet trajektoria e nje thermije elementare, merita e dy kerkuesve qendron mbi te gjtha ne metoden qe ata kane perdorur per te bere kete observim. Faktikisht Maris dhe Guo kane perdorur nje telekamer normale per te filmuar ngjarjen.

Kalimi i elektroneve ne helium super te lengshem, sjell shfaqjen e disa bulezave te rendit 40 angstrom, natyrisht te pakapshme nga syri i njeriut. Mprehtesia e studiuesve qendron ne faktin se kane derguar ultratinguj ne substancen super te lengshme te cilet kane zmadhuar bulezat. Me pas ka mjaftuar nje ndricim me “flashe” te shkurtra dhe me intensitet te vogel, per te lejuar shfaqjen e trajektores se elektronit.

Sipas: futura-sciences.com

Posted in: elektron, thermije