Shpejt, pothuajse sa drita!

Posted on Qershor 25, 2007 nga

2Shperthim

Nje grup astronomesh italiane kane matur per here te pare shpejtesine e shperthimeve qe formojne rezet gama, duke treguar se lenda qe merr pjese ne shperthim perhapet me nje shpejtesi shume afer limitit maksimal te lejuar ne univers, e thene ndryshe me nje shpejtesi me te madhe se 99.999% e shpejtesise se drites. Matja eshte kryer fale teleskopit te robotizuar, te observatorit europian te La Silla-s (Kili).

Rezet gama prodhohen nga shperthime gjigande, qe shpesh jane te lidhura me “vdekjen” e ndonje ylli, dhe edhe pse nuk jane te dukshme me sy te lire jane kaq te fuqishme sa mund te rivalizojne, ne ate zone te universit ku shfaqen, me spektrin e te gjithe pjeses tjeter te universit. Lindja e ketyre rrezeve zgjat nga disa sekonda ne pak minuta.

Studimi i dy shperthimeve te ndodhura ne univers ka mundesuar matjen per here te pare te shpejtesise se perhapjes se lendes ne univers pas shperthimit, duke dhene vlera prej 99.9997% te shpejtesise se drites (299,792458 km/s). Lenda leviz me nje shpejtesi qe ndryshon vetem me 3 te miliontat nga ajo e drites, dhe duke qene se thermija te vecanta, mund te arrijne edhe shpejtesi me te medha, ne baze te teorise se relativitetit, masa e tyre mund te jete deri ne 200 here me e madhe se ajo e Tokes.

Sipas: lescienze.it

Advertisements