Browsing All Posts published on »Tetor, 2007«

Central diellor …ne ORBITE !

Tetor 31, 2007 nga

2

Kemi folur edhe me perpara per energjite alternative dhe per projekte qe mund te perdornin resurse te riperteritshme per te krijuar energji, megjithate ky projekt per nga madhesia dhe nga ambicia e tij ua kalon se largu gjithe te tjereve. Behet fjale per nje central diellor te vendosur ne orbiten gjeostacionare (orbita e ndodhur pingul […]

Nje nga celesat e jetes ne Toke “i fshehur” ne 250 km thellesi.

Tetor 29, 2007 nga

18

Disa shkencetare te Universitetit te Bonit ne Gjermani, kane treguar se pa majoritin, nje mineral i afte te magazinoje oksigjenin ne thellesi te Tokes, planeti yne do te kthehej ne nje shkretetire te paane. Ne nje thellesi prej rreth 250 km nga siperfaqje e tokes, trysnite dhe temperaturat jane teper te larta dhe materialet qe […]

Nje molekule qe bllokon shumimin e virusit HIV!

Tetor 28, 2007 nga

2

Nje metode teresisht e re per te bllokuar infeksionin nga virusi HIV-1 (forma me e perhapur e virusit te Sides tek njeriu) eshte realizuar nga kerkuesit e CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique) dhe te Universitetit te Montpelies. Behet fjale per nje molekule kimike, e cila “sulmon” mekanizmat qelizore qe perdor virusi i SIDA-s […]

Seksi nuk varet vetem nga kromozomet!

Tetor 27, 2007 nga

8

Pikerisht! Te gjithe ata qe mendonin se mjaftonte vetem te kishe kromozomin Y per te qene nje mashkull tani duhet te rimendohen. Ne nje artikull te publikuar ne revisten ne linje “BMC GENOMICS“, nje grup kerkuesish kane arritur te provojne per here te pare se testosteroni le nje gjurme molekulare te pafshijshme ne qelizat, duke […]

Energji alternative (hidrogjeni)

Tetor 26, 2007 nga

7

Itm Power, është një shoqëri angleze që po përgatit për të hedhur në treg një dispozitiv për prodhimin e hidrogjenit nëpërmjet elektrolizës së ujit. Ky aparat, mund të vihet në funksionim nga energjia e rrjetit elektrik, por për një autonomi të plotë, mund të shfrytëzojë enerigjinë solare (diellore) ose atë eolike(të erës). Elektrolizatori do fillojë […]

Projektet hapesinore europiane 2015-2025!

Tetor 23, 2007 nga

4

Agjensia Hapesinore Europiane (ESA) ka publikuar perzgjedhjen e programeve shkencore per te cilat do te ndermeret nje faze studimesh (assessment study). Kjo faze qe do te kryhet ne bashkepunim me agjensite hapesinore dhe kompanite industriale do te zgjase rreth 1 vit, dhe do te perzgjedhe dy misionet kryesore te Cosmic Vision 2015-2025. Nder 50 misionet […]

Nobeli i ekonomise mbylli javen e Nobelit!

Tetor 19, 2007 nga

0

Eshte ndare diten e hene me date 15 tetor edhe Nobeli i fundit, ai i ekonomise duke mbyllur keshtu javen e Nobelit per kete, vit. Cmimi i ka takuar tre amerikaneve: Leonid Hurwicz, Erik Maskin (Eric Maskin) dhe Roxher Majerson (Roger Myerson), per punimet e tyre ne hedhjen e bazave te teorise se quajtur “teoria […]