Desktop me Linux

Posted on Nëntor 7, 2007 nga

1Kompiuteri desktop Linux prej 199 $ ekziston dhe tashmë gjëndet në tregun e USA. Shpërndarja tashmë ka marrë rrugën e duhur, dhe në USA bëhet nëpërmjet rrjetit të hipermerkateve të Wal Mart. Nëse kompiuteri portabel prej 100$ vazhdon të jetë një ‘ëndërr në sirtar’, kjo ide duket sikur është më e realizueshme.

Një nga arsyet për të cilat Linux nuk ka arritur që të ngjitet në rangun e sistemeve të tjerë operativë, është dhe mungesa e parainstalimit të këtij sistemi në kompiuterat e shitur.

Ndërkohë, dhe në fushën e kompiuterave portabel, Dell e ASUS kanë filluar që të vënë në listat e tyre ndonjë model me Linux.

Por faji s’duhet kërkuar vetëm në hegjemoninë e Windows-it dhe në parainstalimin e tij pothuajse në të gjithë kompiuterat e shitur në botë, në fund të fundit Microsoft ndjek politikat e saj tregtare, “faji” është dhe i atyre që me Linux-in kanë familjaritet dhe nuk reklamojne të mirat dhe të këqijat e njërit apo tjetrit sistem (dhe kjo vlen dhe si kërkesë për përdoruesit e Linuxit, që të na ‘hapin’ sytë në këtë drejtim).

Advertisements