Klonimi i pare njerezor duke u nisur nga qelizat e lekures!

Posted on 18 Janar, 2008 nga

41Embrion-klonDisa kerkues amerikane te firmes Stemagen, Kaliforni, kane arritur te krijojne per here te pare nje embrion-klon duke u nisur nga qelizat e lekures. Lajmi i suksesit te arritur eshte publikuar ne revisten Stem Cells. Deri me tani i vetmi embrion-klon njerezor ishte krijuar ne 2005 nga disa kerkuest te Universitetit te Newcastle (Britani) duke perdorur qeliza te padiferencuara, te cilat jane shume me te veshtira per tu terhequr nga nje pacient. Embrioni i ri eshte krijuar duke perdorur si burim ADN-je vetem qelizat e lekures se nje burri, ADN-ja e te cilit eshte futur ne nje veze femre se ciles i ishte hequr berthama. Edhe pse teknika e quajtur dergese berthamore(transferiment nuklear) eshte mjaft e njohur (ishte perdorur edhe ne 1997 per te krijuar te delen e famshme Dolly, gjitarin e pare te klonuar), perdorimi i qelizave te lekures si burim ADN-je eshte nje risi ne shkalle boterore.
Kerkuesit kane arritur te krijojne embrionin-klon duke perdorure qelizat somatike te dy burrave dhe vezet e tre grave. Kane krijuar keshtu 21 embrione, pese prej te cileve kane mbijetuar dhe jane rritur deri ne stadin ku embrioni ka rreth 40-72 qeliza. Ne kete stad zhvillimi, jane formuar qelizat e padiferencuara, te cilat kane te njejtin kod gjenetik te dhuruesit (burrit te cilit i eshte hequr qeliza nga lekura). Keto qeliza pluripotente, mund te perdoren me vone per qellime terapeutike si rindertimi i organeve per transplante te cilat nuk do te refuzoheshin nga trupi i pacientit etj. Pikerisht ne kete pike qendron rendesia e kesaj arritjeje. Duke krijuar lehtesisht embrione-klone do te jete me e lehte te fitohen qeliza pluripotente me material gjenetik te njejte me ate te pacientit.

Burimi: Yahoo!.it

Të etiketuara: