Nje gjen qe bllokon HIV-in!

Posted on 26 Mars, 2008 nga

6hiv-1.gifNje ekip kerkuesish nga Univesiteti i Albertas ne Edmonton, ka arritur te zbuloje nje gjen qe eshte i afte te bllokoj HIV-in dhe te ndaloje me pas edhe zhvillimin e SIDA-s. Stéphan Barr nje studiues i Departamentit te Mikrobiologjise Mjekesore dhe Imunologjise, deklaron se ekipi i tij ka arritur te identifikoje nje gjen te quajtur TRIM22 qe eshte ne gjendje te bllokoje infeksionin e HIV-it ne nje kulture qelizore duke e ndaluar virusin te ndertohet. “Kur futim kete gjen ne qeliza, ai arrin te ndaloje bashkimin dhe formimin e virusit HIV” pohon z.Barr. “Kjo do te thote qe virusi nuk mund te dale nga qelizat qe ka infektuar per te infektuar te tjera, duke bllokuar ne kete menyre perhapjen e virusit.”
Per te treguar rendesine e ketij gjeni, Barr dhe ekipi i tij kane bllokuar aktivitetin e TRIM22 ne disa qeliza duke verejtur nje fenomen interesant: pergjigja normale e Interferonit, nje proteine qe koordinon sulmet e organizmit kunder infeksioneve virale, nuk eshte shfaqur e plote duke mos arritur te luftoje infeksionin e HIV-it. “Kjo do te thote se TRIM22 luan nje rol thelbesor ne organizmin tone per te luftuar HiV-in. Rezultatet jane teper interesante pasi tregojne se organizmi yne permban nje gjen qe eshte i afte te ndaloje perhapjen e HIV-it.”
“Tipe te reja te virusit HIV, rezistente ndaj trajtimeve tradicionale shfaqen ne vazhdimesi, per kete arsye, eshte e nevojshme te krijohet nje menyre me natyrale per te bllokuar HIV-in. Zbulim i ketij gjeni qe ndodh natyralisht ne qelizat tona mund te jete nje rruge e re ne kete drejtim” deklaron z. Barr.
Gjeni eshte ne gjendje te bllokoje bashkimin e virusit, keshtu ne te ardhmen duke studiuar sjelljen e tij do te qeme ne gjendje te ndertonim medikamente ose vaksine qe sillen ne te njejten menyre duke imituar efektet e ketij gjeni. “Jemi duke studiuar arsyet se pse ky gjen nuk funksionon tek personat e infektuara nga virusi dhe duke kerkuar nje menyre per ta aktivizuar kete gjen tek keta individe” ka shtuar Barr. “Shpresojme se kerkimet do te cojne ne zbulimin e medikamenteve ose vaksinave te reja qe mund te ndalojne perhapjen nga nje person ne nje tjeter, ose perhapjen e HIV-it brenda te njejtit organizem, do te analizojme gjithashtu aftesine e ketij gjeni per te luftuar viruse te tjere” perfundon ai.
Zbulimi eshte publikuar ne The Public Library of Sciences Pathogens me 28 shkurt te ketij viti.

Marre nga: bulletins-electroniques.com