Browsing All Posts published on »Prill, 2008«

Gjithe vepra e Darvinit ne linje

21 Prill, 2008 nga

34

Teoria e evolucionit eshte teoria me e plote, me logjikshme dhe si rrjedhoje me e perkrahur ne rrethin shkencor mbi krijimin dhe zhvillimin e jetes ne Toke. Babai i saj, Carls Robert Darvin, gjate udhetimit te tij 5-vjecar arriti te skiconte te gjithe kafshet qe paraqisnin karakteristika te vecanta, si ato te ishujve Galapados. Keto […]

Ne kerkim te lendes se erret

18 Prill, 2008 nga

0

Materia e erret, eshte nje pjese e teorise se krijimit te universit nepermjet Big Bangut, ekzistenca e se ciles nuk ka qene e mundur te vertetohej deri me sot ne menyre direkte, edhe pse matje te ndryshme te nivelit te energjise ne univers mbeshtesin kete ekzistence. Sipas teorise, lenda e erret eshte e perbere nga […]

Nje algoritem per te parashikuar te ardhmen financiare te nje nderrmarjeje

16 Prill, 2008 nga

0

Dy kerkues taivaneze kane zbuluar nje perafrim matematik te bazuar mbi principin e perzgjedhjes natyrore (princip baze per teorine e evolucionit) qe do te mundesonte te gjendej momenti kur nje nderrmarje fillon te dobesohet dhe te mos jete me frytdhenese. Njohja e gjendjes financiere te nje nderrmarjeje dhe ‘parashikimi’ i saj eshte i nevojshem si […]

Zoterit e rrufeve!

14 Prill, 2008 nga

24

Para rreth 2500 vjetesh sipas mitologjise antike greke, nje Titan i quajtur Promete i vjedh zjarrin e diturise Zeusit per t’ia dhene ate njerezve, ne menyre qe keta te fundit te mos ishin teresisht te varur prej perendive por te mund te zhvilloheshin vecas fale diturise se fituar. 25 shekuj me vone, ky grup “inferior” […]

Google investon ne kerkimet mbi ADN-ne

7 Prill, 2008 nga

2

Kemi folur shpesh per bioteknologjite, teknikat e manipulimit te ADN-se, dhe klonimin e qelizave, teknika qe mund te revolucionarizojne fushen e mjekesise ne vitet e ardhshme. E ardhmja e mjekesise duket se paraqitet gjithnje e me e frytshme, dhe numri i nje i motoreve kerkues ne internet, Google, nuk deshiron te mos jete pjesemarres ne […]

Mrekullia e ADN-se, dhe bizneset rreth saj.

3 Prill, 2008 nga

3

Deri para 50 vjetësh, shkencëtarët përpiqeshin të mësonin rreth kodit gjenetik të njeriut, ndërsa tani, studiuesit janë në gjendje të zbulojnë kodin gjenetik të një individi brenda pak orësh. Kjo arritje jo vetëm që u jep mundësinë mjekëve të gjejnë shkakun e shumë sëmundjeve, por edhe parashikon se nga çfarë sëmundjesh mund të preken ata […]