Feniksi mund te jete ulur mbi akull!

Posted on Qershor 4, 2008 nga

1akull ne mars

Fati me sa duket ka vendosur ti buzeqeshe kesaj rradhe “krijeses” me te fundit te krijuar nga NASA dhe universiteti i Arizones, per te studiuar siperfaqen e Marsit, dhe mundesine e shfaqjes ndonjehere te jetes mbi kete planet. Edhe pse i derguar qellimisht ne polin e veriut te ketij planeti me shprese e gjetjes se pakten te molekulave te ujit, edhe me optimisti nga kerkuesit e misionit nuk mund ta mendonte se Feniksi mund te ulej pikerisht mbi akull.
Akull ne siperfaqen e Marsit
Nga fotot e derguara nga sonda duket se nen njeren prej kembeve mund te ndodhet pikerisht akull, i pastruar nga pluhuri qe e mbulonte nga motoret qe kontrollonin uljen.
Sipas Peter Smith te universitetit te Arizones, motoret e fuqishem kane arritur te shpluhurosin siperfaqen e planetit te kuq ne nje thellesi qe shkon nga 25 ne 75 mm. Pikerisht ne kete thellesi kerkuesit prisnin te zbulonin akull. Megjithate ulja e sondes pikerisht mbi kete zone eshte me te vertete nje rastesi e kendshme dhe nje fat i madh per krejt misionin.
toka e marsit Nderkohe qe studimi i fotografive per te konfirmuar prezencen e akullit vazhdon, krahu i robotizuar ka filluar te eksploroje dhe studioje mjedisin perreth. Tanime studimi i dheut te planetit te kuq brenda sondes duhet te kete filluar dhe pritet dergimi i rezultateve te para te ketyre analizave. Derisa rezultatet e sakta dhe zyrtare te vijne, te gjithe shpresojne ne nje zbulim te madh te ketij misioni i cili me sa duket eshte i destinuar te perfundoje me sukses.

Imazhet: NASA

Advertisements
Të etiketuara: , ,