Aplikoni per te shkuar ne hapesire!

Posted on 10 Qershor, 2008 nga

4Esa AstronautPas lajmit se NASA do te dergonte emrat e regjistruar ne internet ne Hene, te shumte ishin personat qe ne komentet e tyre shprehen deshiren te shkonin ne hapesire. Fushata me e fundit e rekrutimit te astronauteve nga ESA vjen per te plotesuar me se miri kete deshire.
Per te mos mbetur pas “rivales” se saj amerikane, Agjensia Hapesinore Europiane ka vendosur ti beje gjerat edhe me spektakolare. Tani kushdo ka mundesine jo vetem te dergoje emrin ne hapesire, por edhe te shkoje personalisht, per te permbushur nje nga enderrat me te bukura qe shumica nga ne kemi patur ne femijeri.
Normalisht gjithe kandidatet do ti nenshtrohen nje seleksionimi qe do te perzgjedhe kater personat me te pershtatshem per tu shkeputur nga forca gravitacionale e Tokes. Eshte e qarte se kandidatet duhet te jene ne gjendje te mire shendetesore dhe te mos kene probleme semundjesh kronike, gje qe do te vertetohet nga nje certifikate mjekesore. Pas nje nenshkrimi formal dhe dergeses se certifikates, personat e perzgjedhur duhet te kalojne pjesen e dyte te seleksionimit e cila konsiston ne:
– dy stazhe kontrolli psikologjik
– vizite mjekesore
– interviste formale, nga nje staf i ESA-s
Kater finalistet e perzgjedhur do te fillojne stervitjet dhe pergatitjet thelbesore per dergimin ne hapesire ne Qendren Europiane te Astronauteve ne Kolonje, Gjermani.
Ju duket shume i komplikuar seleksionimi per te shkuar ne hapesire? Asnje nuk tha se do te ishte e thjeshte! Megjithate me e rendesishmja eshte se tani kushdo ka mundesine te behet pjese e nje misioni hapesinor. Fat te mbare!

Nxitoni, aplikimet mbyllen me 16 Qershor 2008

Siti zyrtar: http://www.esa.int/SPECIALS/Astronaut_Selection/index.html
Formulari i aplikimit : http://www.esa.int/hr/PDF/VN_ESOC_2008_014.pdf
Credit: ESA

Të etiketuara: , ,
Posted in: hapesire, teknologji