Browsing All Posts published on »Tetor, 2008«

Nje dinosaur me pende me i vjeter se Arkeopteriksi

31 Tetor, 2008 nga

6

Arkeopteriksi eshte nje nga provat fosile te evolucionit te zvarranikeve ne shpende. I quajtur si nje nga hallkat e ndermjetme te zinxhirit evolutiv te zvarranikeve, ai ka luajtur nje rol te rendesishem ne kuptimin e shfaqjes se shpendeve ne siperfaqen e tokes. Megjithate tanime ai nuk eshte e vetmja hallke lidhese midis ketyre dy lloje […]

Nje zemer e re artificiale kompakte dhe plotesisht e transplantueshme

29 Tetor, 2008 nga

0

Eshte prezantuar nga Alen Karpentier (Alain Carpentier) nje prototip zemre artificiale autonome e cila pritet te implantohet ne nje pacient brenda tre viteve te ardhshme. Karpentier eshte nje nga specialistet me ne ze te kesaj fushe. Themelues dhe drejtues i laboratorit te transplanteve te protezave kardike te Universitetit Paris VI, specialist i transplantit te organeve […]

Bloudhound SSC: 1600 km/h ne nje makine-rakete

27 Tetor, 2008 nga

1

Ne qofte se kini pare ndonje prej “super-makinave” te sotme te arrije nga 0 ne 100 km/h ne me pak se 4 sekonda (nje Lamborghini Gallardo i arrin ne 3,6) nuk mund te mos mbeteni te habitur me shpejtesine e menjehershme qe merr makina. E pra per te gjithe ata qe mendojne se tanime teknologjia […]

Nje material i ri fotovoltaik me rreth 100% rendiment!

23 Tetor, 2008 nga

2

Nje grup kerkuesish te Universitetit te Ohaios kane zbuluar rastesisht nje material te ri te afte per te thithur energjine e drites se diellit. E vecanta e tij eshte se ka nje rendiment prej pothuajse 100%. Panelet e zakonshme diellore jane te perbere prej materialesh fluoreshiente. Energjia e drites se diellit eksiton elektronet te cilet […]

Incidenti ne LHC: Raporti i CERN

19 Tetor, 2008 nga

0

Difekti i ndodhur me 19 shtator 2008 ne LHC-ne e Cern-it sic qe parashikuar ka pas qene shkaktuar pikerisht nga nje lidhje e dobet elektrike qe ka sjelle rrjedhje heliumi dhe si pasoje edhe ndalimin e LHC-se. Hetimet e kryera ne CERN si pasoje e rrjedhjes se heliumit ne sektorin 3-4 te tunelit te Perplasesit […]

Rendesia e vullkaneve dhe misteri i krijimit te jetes!

17 Tetor, 2008 nga

4

Ideja qe vullkanet mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi toke, eshte mjaft e vjeter, e megjithate disa kerkues e kthejne kete hipoteze ne qender te debatit. Arsyeja kryesore e rihapjes se debatit jane analizat e kryera mbi proveza te marra nga nje prej eksperimenteve me te famshme te […]