Browsing All Posts published on »Tetor, 2008«

2011-2012: 7 miliard banore

16 Tetor, 2008 nga

0

Ka me pak se nje dekade kur Kombet e Bashkuara deklaronin se bashku njezeri dhe te entuziazmuar lindjen e personit te gjashtemiliardte mbi Toke. Tanime ne planetin tone jetojne rreth 6,7 miliard njerez, dhe tendenca ne rritje e popullsise do te beje te mundur “thyerjen e rekordit” dhe arritjen e 7 miliard personave midis 2011-2012. […]

Nobeli 2008: Cmimi ne ekonomi mbyll javen e Nobelit

13 Tetor, 2008 nga

0

Ne nje situate te veshtire ekonomike, cmimi me prestigjioz ne kete fushe pritej me interes te madh. Ka qene ekonomisti amerikan Pol Krugman (Paul Krugman) fitoi çmimin Nobel për ekonominë. Akademia Mbretërore Suedeze tha se po e vlerëson profesorin e universitetit të Princtonit dhe analistin e Nju Jork Tajmsit për një teori të re mbi […]

NOBEL 2008: Nobeli ne letersi dhe paqe

13 Tetor, 2008 nga

0

“Shkrimtari i ndryshimit, i aventures poetike dhe te ekstazes sensuale, eksploruesi i nje shoqerie njerezore te pertejme dhe te ndodhur nen qyteterimin mbizoterues” keshtu e ka pershkruar komiteti Norvegjez i Nobelit Zhan-Mari Gustav Le Clézion (Jean-Marie Gustave Le Clézio) gjate dhenies se Nobelit te letersise per vitin 2008. Talenti i Le Clézio u vu re […]

Dije te imagjinuara

10 Tetor, 2008 nga

7

Marre nga xhaxhai. E kam ndjekur me kërshëri pritjen që u ka bërë opinioni publik lajmeve për përshpejtuesin LHC (Large Hadron Collider, ose Goditësi i Madh i Hadroneve), afër Gjenevës, në Zvicër. Ky përshpejtues është, në thelb, një tunel në trajtë kamerdareje biçiklete, me gjerësi prej 3.8 metrash dhe perimetër prej 27 km, i gërmuar […]

Nobeli 2008: Sekretet e nje meduze falin Nobelin ne kimi

8 Tetor, 2008 nga

0

Zbulimi dhe perdorimi i proteines fluoreshente me ngjyre te gjelber, GFP, i dhuroi Cmimin Nobel 2008 per kimi nje kerkuesi japonez dhe dy amerikaneve. Osamu Shimomura njeriu qe zbuloi GFP-ne, Martin Chalfie implementuesi i pare i nje gjeni te GFP-se ne nje pjese te cfaredoshme te kodit gjenetik dhe Roxher Tsien (Roger Tsien) autori i […]

Nobeli 2008: Studimet mbi kancerin dhe HIV dhurojne nobelin ne mjekesi

8 Tetor, 2008 nga

1

Nobeli i mjekesise i ka takuar gjermanit Harald zur Hausen per studimet e tij mbi virusin qe mund te shkaktoje kancerin e qafes se mitres tek femrat, dhe 2 francezeve Fransuaze Barre-Sinusi (Françoise Barré-Sinoussi) dhe Lyk Montanjer (Luc Montagnier), per punimet e kryera ne institutin Pastor (Institut Pasteur) per identifikimin dhe vecimin e virusit te […]