Browsing All Posts published on »Tetor, 2008«

Nobeli 2008: Fizika e therrmijave hap siparin

7 Tetor, 2008 nga

1

Cmimi Nobel i fizikes kete vit shperbleu punimet vizionare ne fiziken e therrmijave te tre studiuesve japoneze. Joishiro Nambu (Yoichiro Nambu i naturalizuar Amerikan), Makoto Kobajashi (Makoto Kobayashi) dhe Toshihide Maskaua (Toshihide Maskawa) jane laureatet e cmimit Nobel te fizikes 2008. Joishiro Nambu i lindur ne Japoni me 1921 eshte i njohur per studimet e […]

Ndodhen kete vere: Riciklimi i Uraniumit

3 Tetor, 2008 nga

0

Kerkuesit e CEA-s ne France, pas politikes se zgjedhur nga kjo e fundit per optimizimin e energjise berthamore, kane filluar studimet per nje proces optimizimi te ciklit te uraniumit. Sic eshte shpjeguar dhe ne dosjen mbi energjine berthamore te publikuar ne blogshkenca, cikli i jetes se uraniumit perfundon me prodhimin e mbetjeve radioaktive te cilat […]

Ndodhën këtë verë: Marsi, ujë me bollëk!

2 Tetor, 2008 nga

6

Studime te reja te bazuara ne te dhenat e mbledhura nga sonda e NASA-s Mars Orbiter, pervec provave te mbledhura nga Feniksi, kane konfirmuar faktin se Marsi njehere e njekohe ka qene i mbuluar plot me uje te lengshem. Analizat mineralogjike kane provuar se toka e Marsit permban materiale argjilore te cilat mund te prodhohen […]

Ndodhën këtë verë: “Armë të rënda” kundër tumoreve

2 Tetor, 2008 nga

0

Nje menyre e re per te luftuar qelizat tumorale eshte zbuluar nga kerkuesit e Laboratorit te goditjeve atomike dhe molekulare te Universitetit te Parisit 11 dhe nga ata te laboratorit te Gjenotoksologjise dhe cikleve qelizore te Institutit Kyri (Institut Curie). Kjo metode konsiston ne futjen ne qeliza te atomeve te rende si platini. Keto te […]