Obama sjell ndryshimin edhe ne shkence

Posted on Janar 24, 2009 nga

0“CHANGE” (Ndryshim), eshte kjo fjala kyce e gjithe fushates se Barack Obames gjate kandidimit te tij per president te Shteteve te Bashkuara. Me sa duket presidenti i ri ka vendosur te mbaje premtimin e dhene dhe ka filluar me nje sere vendimesh te rendesishme detyren e tij te re.
Njera pas tjetres jane rrezuar disa prej vendimeve me simbolike te marra gjate presidences de z.Bush. Hapja e statujes se lirise per vizitoret (e mbyll qe prej 11 shtatorit 2001), vendimi per mbylljen e burgut te Guantanamos, ndalimi i tortures jane nga veprimet e para te kryera nga ekipi i presidentit te ri. Presidenti Obama ka vendosur gjithashtu te hedhe poshte ligjin qe ndalon organizatat jo-qeveritare pro abortit te marrin financime nga shteti. Ky ligji i vendosur me 1984 nga Ronald Regan, i hedhur poshte nga presidenti Klinton dhe i rivene ne fuqi nga presidenti Bushi, eshte nje nga simbolet me te forta qe stafi i ri i Shtepise se Bardhe do te hedhe poshte. Ky ligj ndalonte gjithe organizatat qe merreshin me planifikim familjar te shpresonin te merrnin ndihme nga shteti, ose perndryshe te gjitha OJQ qe deshironin te mbeshteteshin nga shteti amerikan, nuk duhet ne asnje menyre te jepnin keshilla lidhur me abortin.
Ndryshimi i premtuar nga Barak Obama, ka prekur edhe pyetjet e medha te shoqerise amerikane. Etika shkencore eshte e para ajo qe do te perfitoje nga ky ndryshimi i cili do te hedhe poshte tabute e se shkuares. Te detyruar te ndalonin kerkimet e tyre mbi qelizat e padiferencuara embrionale (nje prej fushave premtuese te kerkimit mjekesor) qysh prej vitit 2001, shkencetaret amerikane jane ndjere te lehtesuar kur te nesermen e marrjes se detyres te presidentit te ri, Administra e Ushqimeve dhe Ilaceve (FDA), ka bere te ditur se do te lejoheshin eksperimentet e para mbi qeliza te padiferencuara embrionale njerezore. Qysh ne qershor 2007 kur z.Bush vendosi veton per here te dyte kunder financimit shteteror te ketyre studimeve, Hillari Klinton e quajti si nje vendim qe vendos “ideologjine perpara shkences”.
Shoqeria kaliforniane Geron, do te jete e para qe do te perfitoje nga ky vendim, per te zhvilluar nje eksperiment i cilesuar si risi boterore mbi 10 persona paraplegjike. Keta persona tek te cilet eshte demtuar nje pjese e kores se trurit si pasoje e nje traume te rende emocionale, do te trajtohen duke injektuar qeliza nervore te perftuara nga qelizat e padiferencuara embrionale te cilat shpresohet qe do te ndalojne degradimin dhe shkaterrimin e qelizave te tjera nervore.
Komuniteti shkencore e ka pershendetur kete vendimin i cili do te preke shoqeri te shumte kerkimore amerikane. Advanced Cell Technology, e cila merret me studimin e degradimit te retines se syrit, ose Novocel, qe ka ne plan nje test klinik mbi persona te prekur nga diabeti, jane ne pritje te rezultateve te ketij testi te pare te mundesuara nga “Ndryshimi” i premtuar ne SHBA.

Advertisements