Zbulohen baktere te panjohura ne stratosfere

Posted on 18 Mars, 2009 nga

0Baktere te panjohura deri me sot nga shkenca jane gjetur rreth 40 km nga planeti Toke. baktere
Zbulimin e ka bere nje top aerostatik i Indian Space Research Organization dhe bakteriet jane quajtur Bacillus Isronensis, Bacillus Aryabhata e Janibacter Hoylei. Topi aereostatik me peshe 459 kilograme u leshua nga baza e Hyderabad ne jug te Indise per te mbledhur kampione ne lartesite nga 20-41 km prej siperfaqes se Tokes. Sipas kerkuesve, nje prej tezave mund te jete se bakteriet mund te jene leshuar ne ambient mijera vjet me pare nga aktivitetet vullkanike te Tokes, duke u pershtatur edhe ne kete lartesi ku aktiviteti i rrezeve ultraviolet eshte i larte.

Ne total jane gjetur 12 lloje bakteresh dhe 6 koloni kerpudhash. Nente nga llojet e baktereve te gjetura, kane nje ngjashmeri gjenetike prej me shume se 98% me speciet qe jetojne ne toke. Tre lloje te tjera, te quajtura PVAS-1, B3 W22 dhe B8 W22 jane specie komplet te reja.

Ky eshte eksperimenti i dyte i ketij lloji i drejtuar nga Agjensia Hapesinore Indiane, pas atij te vitit 2001. Ne ndryshim nga eksperimenti i pare, kesaj rradhe eshte treguar nje kujdes i vecante per tu siguruar se ne aparaturat nuk ndodhej asnje forme jete tokesore.

Burimi: top-channel.tv, isro.gov

Të etiketuara: