Browsing Archives of Author » «

Fundi i dashurisë, shkakton vërtet dhimbje

Mars 31, 2011

3

Vuajtjet nga humbja e një dashurie shkaktojnë dhimbje. Deri këtu, sidomos për të dashuruarit që e kanë provuar se çdo të thotë që të braktisesh nga partneri ose partnerja, s’ka asgjë të re, por tashmë ky fakt është provuar edhe shkencërisht. Sipas një studimi të publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences, dhimbja […]

Eksperimenti Icarus

Mars 30, 2011

0

U inaugurua dje (29/03/2011), në Laboratorin e Institutit të Fizikës Bërthamore të Gran Sasso-s, eksperimenti Iacarus (Imaging Cosmic and Rare Underground Signals), i projektuar dhe realizuar nga  Çmimi Nobel për fizikën, Carlo Rubbia. Qëllimi kryesor i Icarus-it është kapja dhe studimi i rrezeve kozmike. Që me aktivizimin e laboratorit për këtë qëllim, aparatet kanë arritur […]

Të dashur burra, lamtumirë!

Tetor 21, 2010

3

Pasi kanë arritur barazinë gjinore në nivelin shoqëror, tashmë femrat po tentojnë parakalimin përfundimtar përkundrejt meshkujve. Këtë “parakalim” po kërkojnë ta bëjnë duke tentuar të bëhen autonome pikërisht atje ku, deri më sot, nuk mund ta bënin: fekondimin pa ndihmën e mashkullit. Një ide e tillë, që në një të ardhme jo të largët mund […]

Lexuesi i mendimit.

Shtator 9, 2010

1

Një ekip i Universitetit të Utah, i drejtuar nga bioinxhenieri Bradley Greger, ka perfeksionuar një sistem, që i lejon pacientët që nuk mund të flasin (p.sh, kush është goditur nga ndonjë iktus apo që vuan nga e ashtuquajtura lock-in syndrome) që të komunikojnë me të tjerët. Shkencëtarët arritën në këtë zbulim falë një eksperimenti me […]

Sida: Shkencëtarët deshifrojnë gjenomën e virusit Hiv.

Gusht 7, 2009

7

Studiuesit e Universitetit të Karolinës së Veriut në Chapel Hill (USA) kanë deshifruar për herë të parë gjenomën e virusit të Hiv (Human Immunodeficiency Virus). Lajmi, që zë faqen e parë të revistës shkencore Nature, tregon se tashmë mund të kuptohen strategjitë e përdorura nga virusi si dhe të mund të prodhohen ilaçet antivirale. Ndërlikimet […]

Kepleri në hapesirë

Mars 8, 2009

0

Nje nga pyetjet me te rendesishme te ekzistencen njerezore ndoshta se shpejti do te marre nje pergjigje… Nga baza e Cape Canaveral në Florida, Nasa  ka lëshuar nëpërmjet raketës Delta II, “Kepler“, një teleskop prej 600 milion dollarësh, në kërkim të planeteve jashtë Sistemit Diellor. Kepler, nga emri i matematikanit që zbuloi ligjet e lëvizjes […]

Një mënyrë e re për prodhimin e qelizave staminale

Mars 4, 2009

1

Një grup kërkuesish ka njoftuar dje që ka gjetur një mënyrë më të sigurtë për të transformuar qeliza normale të lëkurës në qeliza staminale. Me këtë mënyrë nuk do të jetë më e nevojshme që të kërkohen qelizat staminale vetëm tek embrionet umane. Është hera e parë që shkencëtarët kanë transformuar qeliza të lëkurës në […]