Browsing All Posts filed under »Big Bang«

CERN izolon antimaterien

20 Nëntor, 2010 nga

2

LHC (Large Hadron Collider) eshte nje nga eksperimentet shkencore me te kushtueshme te te gjitha koherave. Nje arritje teknologjike e races njerezore qe do ti lejoje kuptimin me te plote te pyetjeve thelbesore mbi universin. Ndertimi i tij kushtoi rreth 7.5 miliard euro dhe vuri ne prove te gjithe kapacitet inxhinieristike dhe shkencore te njeriut. […]

Zgjidhet misteri i krijimit te yjeve masive!

18 Janar, 2009 nga

9

Astrofizika teorike merret prej vitesh me problemin e krijimit te yjeve masive, ata qe kane nje mase deri 120 here masen e Diellit, dhe ne vecanti me faktin se pse ky proces nuk sjell largimin e reve te gazit dhe pluhurit nga periferia e yllit. Normalisht gjate formimit te nje ylli me rritjen e temperatures […]

Dije te imagjinuara

10 Tetor, 2008 nga

7

Marre nga xhaxhai. E kam ndjekur me kërshëri pritjen që u ka bërë opinioni publik lajmeve për përshpejtuesin LHC (Large Hadron Collider, ose Goditësi i Madh i Hadroneve), afër Gjenevës, në Zvicër. Ky përshpejtues është, në thelb, një tunel në trajtë kamerdareje biçiklete, me gjerësi prej 3.8 metrash dhe perimetër prej 27 km, i gërmuar […]

Ne kerkim te lendes se erret

18 Prill, 2008 nga

0

Materia e erret, eshte nje pjese e teorise se krijimit te universit nepermjet Big Bangut, ekzistenca e se ciles nuk ka qene e mundur te vertetohej deri me sot ne menyre direkte, edhe pse matje te ndryshme te nivelit te energjise ne univers mbeshtesin kete ekzistence. Sipas teorise, lenda e erret eshte e perbere nga […]

Projektet hapesinore europiane 2015-2025!

23 Tetor, 2007 nga

4

Agjensia Hapesinore Europiane (ESA) ka publikuar perzgjedhjen e programeve shkencore per te cilat do te ndermeret nje faze studimesh (assessment study). Kjo faze qe do te kryhet ne bashkepunim me agjensite hapesinore dhe kompanite industriale do te zgjase rreth 1 vit, dhe do te perzgjedhe dy misionet kryesore te Cosmic Vision 2015-2025. Nder 50 misionet […]

Zbulohen galaktikat e para te Universit!

8 Shtator, 2007 nga

6

Fale teleskopeve hapesinore Hubble dhe Spitzer, astronomet kane mundur te zbulojne 9 nga galaktikat me te vogla, me kompakte dhe me te dobeta te observuara ndonjehere(kliko mbi figure per te pare imazhin e plote). Keto galaksi jane kaq larg nga ne sa drita qe ka mberritur eshte ajo e vetem 1 miliard vjet pas Big […]