Browsing All Posts filed under »DOSSIER«

DOSSIER: Energjia berthamore (pjesa e trete)

11 Qershor, 2008 nga

7

Trajtimi i mbetjeve Pas djegies ne gjenerator te karburantit te formuar nga U235, elementet e perftuar kane nje nivel radiacioni mjaft te larte dhe per kete arsye duhen trajtuar. Trajtimi i ketyre mbetjeve perben fazen perfundimtare te ciklit te karburantit berthamor. – Cfare eshte radiacioni dhe perse eshte i rrezikshem? Gjate reaksioneve berthamore te fisionit […]

DOSSIER: Energjia berthamore (pjesa e dyte)

6 Qershor, 2008 nga

0

Cikli i uraniumit Nxjerrja e mineralit Nxjerrja e uraniumit lejon te merren resurset e nevojshme per prodhimin e lendes se pare qe do te perdoret ne centralin berthamor. Gjate nje faze te pare nxirret minerali i uraniumit, i cili permban nga 1 deri ne 200 kg uranium per cdo ton mineral. Minerali i nxjerre perpunohet […]

DOSSIER: Energjia berthamore (pjesa e pare)

4 Qershor, 2008 nga

10

Lenda, Atomet, Berthama. Gjithe lenda ne univers eshte e perbere prej atomeve, te cilet jane njesia me e vogel ne te cilen mund te ndahet lenda pa shkaktuar leshimin e thermijave te ngarkuara elektrikisht[1].Atomet jane therrmija teper te vogla te rendit te 10-10m (1 e 10 e nje te miliardes te metrit). Ato jane te […]

DOSSIER: Energjia berthamore (Hyrje)

2 Qershor, 2008 nga

22

Historia e energjise berthamore ne perdorimet civile fillon ne vitet 50. Keto vite hapen me magjepsjen e pergjithshme mbi energjine berthamore. Ne ate epoke te gjithe ishin te bindur se energjia berthamore do te ndryshonte boten dhe brenda 20-30 viteve gjithcka do te funksiononte fal kesaj energjie te re. Gjate asaj kohe, e ardhmja e […]

DOSSIER: Biologjia sintetike, jeta e krijuar në laborator.

28 Janar, 2008 nga

23

Para pak ditesh publikuam lajmin e krijimit ne laborator te kodit gjenetik te nje qenieje te gjalle, pikerisht te nje bakteri. Per te kuptuar me mire rendesine e kesaj arritjeje, dhe perdorimet qe mund te kete ajo ne te ardhmen, ne artikullin ne vazhdim trajtohet me gjere, sic e le te kuptohet edhe titulli, tema […]