Browsing All Posts filed under »elektron«

Eksperimenti Icarus

30 Mars, 2011 nga

0

U inaugurua dje (29/03/2011), në Laboratorin e Institutit të Fizikës Bërthamore të Gran Sasso-s, eksperimenti Iacarus (Imaging Cosmic and Rare Underground Signals), i projektuar dhe realizuar nga  Çmimi Nobel për fizikën, Carlo Rubbia. Qëllimi kryesor i Icarus-it është kapja dhe studimi i rrezeve kozmike. Që me aktivizimin e laboratorit për këtë qëllim, aparatet kanë arritur […]

Nje vit plot shkence

30 Dhjetor, 2010 nga

5

Blogshkenca ne bashkepunim me Peshkun pa uje kete fundvit publikojne listen e zbulimeve me te rendesishme shkencore te 2010. Jetojmë në shekullin e shkencës dhe teknologjisë; dija jonë mbi botën rritet me hapa marramendase. Edhe gjatë 2010 arritjet e shkencës ishin të panumërta. Por cilat ishin midis gjithë këtyre arritjeve ato më të rëndësishmet, që […]

CERN izolon antimaterien

20 Nëntor, 2010 nga

2

LHC (Large Hadron Collider) eshte nje nga eksperimentet shkencore me te kushtueshme te te gjitha koherave. Nje arritje teknologjike e races njerezore qe do ti lejoje kuptimin me te plote te pyetjeve thelbesore mbi universin. Ndertimi i tij kushtoi rreth 7.5 miliard euro dhe vuri ne prove te gjithe kapacitet inxhinieristike dhe shkencore te njeriut. […]

Zoterit e rrufeve!

14 Prill, 2008 nga

24

Para rreth 2500 vjetesh sipas mitologjise antike greke, nje Titan i quajtur Promete i vjedh zjarrin e diturise Zeusit per t’ia dhene ate njerezve, ne menyre qe keta te fundit te mos ishin teresisht te varur prej perendive por te mund te zhvilloheshin vecas fale diturise se fituar. 25 shekuj me vone, ky grup “inferior” […]

Veshje te padukshme!

17 Janar, 2008 nga

4

Po te mos e shihja ne video nuk do ta besoja as vete. Me sa duket kerkuesit japoneze (e kush tjeter?!), kane vendosur te kalojne edhe imagjinaten e J.K.Rowling  dhe aftesite e Heri Poterit te saj, me kete zbulim mbreselenes. Veshja e re e zbuluar prej tyre eshte ne gjendje qe te mos reflektoje pjesen […]

Filmohet levizja e nje elektroni.

21 Qershor, 2007 nga

3

Dy kerkues te universitetit Brown, kane arritur te filmojne trajektoren e levizjes se nje elektroni te vetem. Humphrey Maris, dhe studenti i tij ne teze Wei Guo, jane habitur, kur kane arritur te shikojne trajektoren e nje elektroni, ne helium super te lengshem. Edhe pse nuk eshte hera e pare qe arrihet te filmohet trajektoria […]