Browsing All Posts filed under »evolucion«

Nje vit plot shkence

30 Dhjetor, 2010 nga

5

Blogshkenca ne bashkepunim me Peshkun pa uje kete fundvit publikojne listen e zbulimeve me te rendesishme shkencore te 2010. Jetojmë në shekullin e shkencës dhe teknologjisë; dija jonë mbi botën rritet me hapa marramendase. Edhe gjatë 2010 arritjet e shkencës ishin të panumërta. Por cilat ishin midis gjithë këtyre arritjeve ato më të rëndësishmet, që […]

Ida, hallka munguese e teorise se Darvinit

20 Maj, 2009 nga

17

Per te gjithe ata qe nuk e besojne akoma, fakti i kerkuar prej vitesh nga me skeptiket, hallka munguese e teorise se Darvinit qe lidh primatet me hominidet, tani eshte para syve te te gjitheve… Quhet Ida dhe eshte gjetur ne Messel te Gjermanise dhe eshte cilesuar si “mrekullia e tete e botes”. Eshte ajo […]

Evolucioni ne aksion: Vrojtohen efektet e drejtperdrejta te perzgjedhjes se specieve!

30 Janar, 2009 nga

4

Punimet e kryera nga universiteti i “Penn State” ilustrojne nje zbatim mjaft interesant te teorise se evolucionit. Sipas kerkimeve te kryera, nje lloj hardhuce, ka ndryshuar krejtesisht menyren e te sjellurit per ti bere balle sulmeve te nje lloji milingone. Nje nga “problemet” e teorise se evolucionit eshte se efektet qe pershkruhen ne te kerkojne […]

Nje dinosaur me pende me i vjeter se Arkeopteriksi

31 Tetor, 2008 nga

6

Arkeopteriksi eshte nje nga provat fosile te evolucionit te zvarranikeve ne shpende. I quajtur si nje nga hallkat e ndermjetme te zinxhirit evolutiv te zvarranikeve, ai ka luajtur nje rol te rendesishem ne kuptimin e shfaqjes se shpendeve ne siperfaqen e tokes. Megjithate tanime ai nuk eshte e vetmja hallke lidhese midis ketyre dy lloje […]

Rendesia e vullkaneve dhe misteri i krijimit te jetes!

17 Tetor, 2008 nga

4

Ideja qe vullkanet mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi toke, eshte mjaft e vjeter, e megjithate disa kerkues e kthejne kete hipoteze ne qender te debatit. Arsyeja kryesore e rihapjes se debatit jane analizat e kryera mbi proveza te marra nga nje prej eksperimenteve me te famshme te […]

Gjithe vepra e Darvinit ne linje

21 Prill, 2008 nga

34

Teoria e evolucionit eshte teoria me e plote, me logjikshme dhe si rrjedhoje me e perkrahur ne rrethin shkencor mbi krijimin dhe zhvillimin e jetes ne Toke. Babai i saj, Carls Robert Darvin, gjate udhetimit te tij 5-vjecar arriti te skiconte te gjithe kafshet qe paraqisnin karakteristika te vecanta, si ato te ishujve Galapados. Keto […]