Browsing All Posts filed under »HIV«

Sida: Shkencëtarët deshifrojnë gjenomën e virusit Hiv.

7 Gusht, 2009 nga

7

Studiuesit e Universitetit të Karolinës së Veriut në Chapel Hill (USA) kanë deshifruar për herë të parë gjenomën e virusit të Hiv (Human Immunodeficiency Virus). Lajmi, që zë faqen e parë të revistës shkencore Nature, tregon se tashmë mund të kuptohen strategjitë e përdorura nga virusi si dhe të mund të prodhohen ilaçet antivirale. Ndërlikimet […]

Nobeli 2008: Studimet mbi kancerin dhe HIV dhurojne nobelin ne mjekesi

8 Tetor, 2008 nga

1

Nobeli i mjekesise i ka takuar gjermanit Harald zur Hausen per studimet e tij mbi virusin qe mund te shkaktoje kancerin e qafes se mitres tek femrat, dhe 2 francezeve Fransuaze Barre-Sinusi (Françoise Barré-Sinoussi) dhe Lyk Montanjer (Luc Montagnier), per punimet e kryera ne institutin Pastor (Institut Pasteur) per identifikimin dhe vecimin e virusit te […]

SIDA, 25 vjet me pas

9 Qershor, 2008 nga

1

Me 20 maj 1983, nje ekip i Institutit Pastor ne Paris publikonte artikullin e pare ne revisten “Science” ku shpallte zbulimin e nje virusi te ri shkaktar te semundjes se SIDA-s. Nje vit me pas nje ekip amerikan konfirmonte virusin e quajtur fillimisht HTLV3 dhe me pas HIV, si shkaktar te semundjes se SIDA-s. Ne […]

Nje metode e re per vecimin e ADN-se

12 Maj, 2008 nga

2

Kerkues amerikane dhe zviceriane kane arritur te zbulojne nje teknike te re te bazuar ne pirosekuencimin, per qte vecuar e ADN-se. Pirosekuencimi eshte nje teknike e zbuluar vitet e fundit per vecimin e ADN-se. Fale kesaj teknike u arrit te percaktohej ne 2007 gjenoma e Xhejms Uatson (James Watson), nje prej zbuluesve te ADN-se. Edhe […]

Nje gjen qe bllokon HIV-in!

26 Mars, 2008 nga

6

Nje ekip kerkuesish nga Univesiteti i Albertas ne Edmonton, ka arritur te zbuloje nje gjen qe eshte i afte te bllokoj HIV-in dhe te ndaloje me pas edhe zhvillimin e SIDA-s. Stéphan Barr nje studiues i Departamentit te Mikrobiologjise Mjekesore dhe Imunologjise, deklaron se ekipi i tij ka arritur te identifikoje nje gjen te quajtur […]

HIV-i dhe 273 proteinat celes te infektimit te tij.

20 Janar, 2008 nga

1

HIV-i, virusi qe shkakton SIDE-n, eshte nje virus mjaft i thjeshte dhe ne te njejten kohe tmerresisht i komplikuar. Virusi permban vetem 9000 baza ARN-je, nje te njemilionten pjese te materialit gjenetik qe permbahet ne nje qelize njerezore , dhe vetem 9 gjene qe kodojne 15 proteina. Ky virus mund te sulmoje pa pushim qelizat […]