Browsing All Posts filed under »informatike«

Lexuesi i mendimit.

9 Shtator, 2010 nga

1

Një ekip i Universitetit të Utah, i drejtuar nga bioinxhenieri Bradley Greger, ka perfeksionuar një sistem, që i lejon pacientët që nuk mund të flasin (p.sh, kush është goditur nga ndonjë iktus apo që vuan nga e ashtuquajtura lock-in syndrome) që të komunikojnë me të tjerët. Shkencëtarët arritën në këtë zbulim falë një eksperimenti me […]

Laval: E ardhmja e realitetit virtual

29 Prill, 2009 nga

5

Cfare ndodh nese ne nje komune te vogel te Frances, mblidhen eksponentet me te rendesishem te kerkimit teknologjik boteror per te paraqitur produktet dhe idete e tyre mbi realitetin virtual? Rezultati eshte realiteti i zmadhuar. NEXI duke u menduar, foto e MIT Realiteti i zmadhuar eshte nje ide e zhvilluar vitet e fundit, e cila […]

Bibliotekë gjigande dixhitale e Bashkimit Evropian në internet.

21 Nëntor, 2008 nga

3

Bashkimi Evropian ka hapur një bibliotekë gjigande në internet duke u ofruar njerëzve anembanë botës qasje në miliona libra, filma dhe artikuj të tjerë nga bashkimi prej 27 vendesh. Kjo shikohet se nje përpjekje evropiane për të publikuar trashëgiminë e vet kulturore permes internetit. Biblioteka mund të quhet versioni i shekullit të 21-të i bibliotekës […]

Nje algoritem per te parashikuar te ardhmen financiare te nje nderrmarjeje

16 Prill, 2008 nga

0

Dy kerkues taivaneze kane zbuluar nje perafrim matematik te bazuar mbi principin e perzgjedhjes natyrore (princip baze per teorine e evolucionit) qe do te mundesonte te gjendej momenti kur nje nderrmarje fillon te dobesohet dhe te mos jete me frytdhenese. Njohja e gjendjes financiere te nje nderrmarjeje dhe ‘parashikimi’ i saj eshte i nevojshem si […]

Nje “tru” per nanorobotet

30 Mars, 2008 nga

0

Nje ekip kerkuesish te Institutit Kombetar te shkencave te materialeve ne universitetin e Tsukuba, ne Japoni, ka arritur te krijoje kompiuterin me te vogel ne bote te perbere nga vetem 17 molekula! Ky sistem qe funksionon ne paralel, eshte ne gjendje te kryeje disa veprime ne te njejten koha. Perberesit e perdorur jane molekula ne […]

Eddie, programi qe deshiron te mendoje si nje femije.

12 Mars, 2008 nga

0

Edi (Eddie) eshte nje program i cili, sipas autoreve, eshte ne gjendje te “mendoje” ne menyre njerezore. “Qellimi yne eshte te ndertojme agjente arificiale te cilet do te jene me interesante se sistemet qe ekzistojne sot, pasi do te jene ne gjendje te mendojne duke marre parasysh gjendjet mendore te personazhave te te cileve duan […]