Browsing All Posts filed under »jete«

Nje vit plot shkence

30 Dhjetor, 2010 nga

5

Blogshkenca ne bashkepunim me Peshkun pa uje kete fundvit publikojne listen e zbulimeve me te rendesishme shkencore te 2010. Jetojmë në shekullin e shkencës dhe teknologjisë; dija jonë mbi botën rritet me hapa marramendase. Edhe gjatë 2010 arritjet e shkencës ishin të panumërta. Por cilat ishin midis gjithë këtyre arritjeve ato më të rëndësishmet, që […]

NOBEL 2010: Cmimi i mjekesise i jepet babait te fekondimit “in vitro”

4 Tetor, 2010 nga

0

Cmimin Nobel për Mjekësinë në vitin 2010 e ka marrë babai i fekondimit artificial, Robert Edwards. Komiteti i Nobelit deklaron se Edwards eshte vleresuar “per zhvillimin e trajtimit te fekondimit njerezor in vitro. Zbulimet e tij kane mundesuar trajtimin e problemeve te sterilitetit qe prekin nje perqindje te madhe te njerezimit dhe me shume se […]

Zbulohen baktere te panjohura ne stratosfere

18 Mars, 2009 nga

0

Baktere te panjohura deri me sot nga shkenca jane gjetur rreth 40 km nga planeti Toke. Zbulimin e ka bere nje top aerostatik i Indian Space Research Organization dhe bakteriet jane quajtur Bacillus Isronensis, Bacillus Aryabhata e Janibacter Hoylei. Topi aereostatik me peshe 459 kilograme u leshua nga baza e Hyderabad ne jug te Indise […]

Evolucioni ne aksion: Vrojtohen efektet e drejtperdrejta te perzgjedhjes se specieve!

30 Janar, 2009 nga

4

Punimet e kryera nga universiteti i “Penn State” ilustrojne nje zbatim mjaft interesant te teorise se evolucionit. Sipas kerkimeve te kryera, nje lloj hardhuce, ka ndryshuar krejtesisht menyren e te sjellurit per ti bere balle sulmeve te nje lloji milingone. Nje nga “problemet” e teorise se evolucionit eshte se efektet qe pershkruhen ne te kerkojne […]

Nje molekule sheqeri mund te na drejtoje ne zbulimin e jetes aliene.

1 Dhjetor, 2008 nga

0

Shkencetaret kane zbuluar nje molekule organike sheqeri qe eshte e lidhur ne menyre te drejtperdrejte me shfaqjen e jetes, ne nje pjese te galaksise ku planetet e banueshem mund te ekzistojne. Nje grup nderkombetar kerkuesish, kane perdorur radioteleskopin IRAM ne France per te zbuluar nje molekulen ne nje zone 26000 vite drite larg Tokes, ku […]

Rendesia e vullkaneve dhe misteri i krijimit te jetes!

17 Tetor, 2008 nga

4

Ideja qe vullkanet mund te kene luajtur nje rol te rendesishem ne shfaqjen e jetes mbi toke, eshte mjaft e vjeter, e megjithate disa kerkues e kthejne kete hipoteze ne qender te debatit. Arsyeja kryesore e rihapjes se debatit jane analizat e kryera mbi proveza te marra nga nje prej eksperimenteve me te famshme te […]