Browsing All Posts filed under »kompiuter«

NOBEL 2010: Fizika vlereson grafenin!

5 Tetor, 2010 nga

0

Nobeli i fizikes u eshte dhene kerkuesve ruse Andre Geim dhe Konstantin Novoselov per kerkimet e tyre mbi grafenin, nje kristal karboni bidimensional, shume i holle dhe rezistent. Geim 51 vjet dhe Novoselov, 36 vjet kane filluar kerkimet e tyre per kete material ne universitetin e Mancesterit para 6 vitesh. Grafeni eshte nje flete bidimensionale […]

Lexuesi i mendimit.

9 Shtator, 2010 nga

1

Një ekip i Universitetit të Utah, i drejtuar nga bioinxhenieri Bradley Greger, ka perfeksionuar një sistem, që i lejon pacientët që nuk mund të flasin (p.sh, kush është goditur nga ndonjë iktus apo që vuan nga e ashtuquajtura lock-in syndrome) që të komunikojnë me të tjerët. Shkencëtarët arritën në këtë zbulim falë një eksperimenti me […]

Laval: E ardhmja e realitetit virtual

29 Prill, 2009 nga

5

Cfare ndodh nese ne nje komune te vogel te Frances, mblidhen eksponentet me te rendesishem te kerkimit teknologjik boteror per te paraqitur produktet dhe idete e tyre mbi realitetin virtual? Rezultati eshte realiteti i zmadhuar. NEXI duke u menduar, foto e MIT Realiteti i zmadhuar eshte nje ide e zhvilluar vitet e fundit, e cila […]

Bibliotekë gjigande dixhitale e Bashkimit Evropian në internet.

21 Nëntor, 2008 nga

3

Bashkimi Evropian ka hapur një bibliotekë gjigande në internet duke u ofruar njerëzve anembanë botës qasje në miliona libra, filma dhe artikuj të tjerë nga bashkimi prej 27 vendesh. Kjo shikohet se nje përpjekje evropiane për të publikuar trashëgiminë e vet kulturore permes internetit. Biblioteka mund të quhet versioni i shekullit të 21-të i bibliotekës […]

E ardhmja e rikarikimit të baterive

23 Gusht, 2008 nga

1

Bateria që ngarkohet pa patur nevojë për prizë. Do jetë e mundur falë një teknike të re që vjen nga Mit dhe e zhvilluar së bashku me Intel Demostrimi i funksionimit të teknologjisë Wrel:një llampë ndizet larg prej burimit të energjisë dhe pa patur lidhje konrete me fije me të Imagjinoni të jeni duke ecur […]

Nje algoritem per te parashikuar te ardhmen financiare te nje nderrmarjeje

16 Prill, 2008 nga

0

Dy kerkues taivaneze kane zbuluar nje perafrim matematik te bazuar mbi principin e perzgjedhjes natyrore (princip baze per teorine e evolucionit) qe do te mundesonte te gjendej momenti kur nje nderrmarje fillon te dobesohet dhe te mos jete me frytdhenese. Njohja e gjendjes financiere te nje nderrmarjeje dhe ‘parashikimi’ i saj eshte i nevojshem si […]