Browsing All Posts filed under »mikrogjallesa«

Zbulohen baktere te panjohura ne stratosfere

18 Mars, 2009 nga

0

Baktere te panjohura deri me sot nga shkenca jane gjetur rreth 40 km nga planeti Toke. Zbulimin e ka bere nje top aerostatik i Indian Space Research Organization dhe bakteriet jane quajtur Bacillus Isronensis, Bacillus Aryabhata e Janibacter Hoylei. Topi aereostatik me peshe 459 kilograme u leshua nga baza e Hyderabad ne jug te Indise […]

Nobeli 2008: Studimet mbi kancerin dhe HIV dhurojne nobelin ne mjekesi

8 Tetor, 2008 nga

1

Nobeli i mjekesise i ka takuar gjermanit Harald zur Hausen per studimet e tij mbi virusin qe mund te shkaktoje kancerin e qafes se mitres tek femrat, dhe 2 francezeve Fransuaze Barre-Sinusi (Françoise Barré-Sinoussi) dhe Lyk Montanjer (Luc Montagnier), per punimet e kryera ne institutin Pastor (Institut Pasteur) per identifikimin dhe vecimin e virusit te […]

Nje Arke per farat.

4 Mars, 2008 nga

1

Me qindra miliona farera, te te gjitha specieve qe mund te gjenden mbi toke, do te ruhen ne “Arken e Noes per farat” e cila eshte inauguruar para disa ditesh ne zone artike te Norvegjise. Pas vitesh studimesh, pergatitjesh, kontratash dhe diskutimesh, Arka lind si nje projekt i financuar nga qeveria Norvegjeze dhe Global Diversity […]

Nje ‘gjeneze’ e dyte ?

11 Shkurt, 2008 nga

0

Zbulimi i mikrogjallesave krejtesisht te ndryshme nga gjithe qeniet e gjalla do te ishte prova se jeta ne Toka ka filluar me shume se nje here. Kerkimi mund te duket i veshtire, larg realitetit dhe ndoshta i pashprese, megjithate neqoftese perfundon me sukses do te jete prova vendimtare per krijimin e rastesishem te jetes ne […]

DOSSIER: Biologjia sintetike, jeta e krijuar në laborator.

28 Janar, 2008 nga

23

Para pak ditesh publikuam lajmin e krijimit ne laborator te kodit gjenetik te nje qenieje te gjalle, pikerisht te nje bakteri. Per te kuptuar me mire rendesine e kesaj arritjeje, dhe perdorimet qe mund te kete ajo ne te ardhmen, ne artikullin ne vazhdim trajtohet me gjere, sic e le te kuptohet edhe titulli, tema […]

HIV-i dhe 273 proteinat celes te infektimit te tij.

20 Janar, 2008 nga

1

HIV-i, virusi qe shkakton SIDE-n, eshte nje virus mjaft i thjeshte dhe ne te njejten kohe tmerresisht i komplikuar. Virusi permban vetem 9000 baza ARN-je, nje te njemilionten pjese te materialit gjenetik qe permbahet ne nje qelize njerezore , dhe vetem 9 gjene qe kodojne 15 proteina. Ky virus mund te sulmoje pa pushim qelizat […]