Browsing All Posts filed under »Nobel 2008«

Nobeli 2008: Cmimi ne ekonomi mbyll javen e Nobelit

13 Tetor, 2008 nga

0

Ne nje situate te veshtire ekonomike, cmimi me prestigjioz ne kete fushe pritej me interes te madh. Ka qene ekonomisti amerikan Pol Krugman (Paul Krugman) fitoi çmimin Nobel për ekonominë. Akademia Mbretërore Suedeze tha se po e vlerëson profesorin e universitetit të Princtonit dhe analistin e Nju Jork Tajmsit për një teori të re mbi […]

NOBEL 2008: Nobeli ne letersi dhe paqe

13 Tetor, 2008 nga

0

“Shkrimtari i ndryshimit, i aventures poetike dhe te ekstazes sensuale, eksploruesi i nje shoqerie njerezore te pertejme dhe te ndodhur nen qyteterimin mbizoterues” keshtu e ka pershkruar komiteti Norvegjez i Nobelit Zhan-Mari Gustav Le Clézion (Jean-Marie Gustave Le Clézio) gjate dhenies se Nobelit te letersise per vitin 2008. Talenti i Le Clézio u vu re […]

Nobeli 2008: Sekretet e nje meduze falin Nobelin ne kimi

8 Tetor, 2008 nga

0

Zbulimi dhe perdorimi i proteines fluoreshente me ngjyre te gjelber, GFP, i dhuroi Cmimin Nobel 2008 per kimi nje kerkuesi japonez dhe dy amerikaneve. Osamu Shimomura njeriu qe zbuloi GFP-ne, Martin Chalfie implementuesi i pare i nje gjeni te GFP-se ne nje pjese te cfaredoshme te kodit gjenetik dhe Roxher Tsien (Roger Tsien) autori i […]

Nobeli 2008: Studimet mbi kancerin dhe HIV dhurojne nobelin ne mjekesi

8 Tetor, 2008 nga

1

Nobeli i mjekesise i ka takuar gjermanit Harald zur Hausen per studimet e tij mbi virusin qe mund te shkaktoje kancerin e qafes se mitres tek femrat, dhe 2 francezeve Fransuaze Barre-Sinusi (Françoise Barré-Sinoussi) dhe Lyk Montanjer (Luc Montagnier), per punimet e kryera ne institutin Pastor (Institut Pasteur) per identifikimin dhe vecimin e virusit te […]

Nobeli 2008: Fizika e therrmijave hap siparin

7 Tetor, 2008 nga

1

Cmimi Nobel i fizikes kete vit shperbleu punimet vizionare ne fiziken e therrmijave te tre studiuesve japoneze. Joishiro Nambu (Yoichiro Nambu i naturalizuar Amerikan), Makoto Kobajashi (Makoto Kobayashi) dhe Toshihide Maskaua (Toshihide Maskawa) jane laureatet e cmimit Nobel te fizikes 2008. Joishiro Nambu i lindur ne Japoni me 1921 eshte i njohur per studimet e […]