Browsing All Posts filed under »planet«

Nje vit plot shkence

Dhjetor 30, 2010 nga

5

Blogshkenca ne bashkepunim me Peshkun pa uje kete fundvit publikojne listen e zbulimeve me te rendesishme shkencore te 2010. Jetojmë në shekullin e shkencës dhe teknologjisë; dija jonë mbi botën rritet me hapa marramendase. Edhe gjatë 2010 arritjet e shkencës ishin të panumërta. Por cilat ishin midis gjithë këtyre arritjeve ato më të rëndësishmet, që […]

Kepleri në hapesirë

Mars 8, 2009 nga

0

Nje nga pyetjet me te rendesishme te ekzistencen njerezore ndoshta se shpejti do te marre nje pergjigje… Nga baza e Cape Canaveral në Florida, Nasa  ka lëshuar nëpërmjet raketës Delta II, “Kepler“, një teleskop prej 600 milion dollarësh, në kërkim të planeteve jashtë Sistemit Diellor. Kepler, nga emri i matematikanit që zbuloi ligjet e lëvizjes […]

Zbulohet uje ne Mars!

Qershor 21, 2008 nga

60

Zbulimi mund te cilesohet si nje prej me te rendesishmeve te dekades se fundit. Feniksi, sonda qe po analizon trulllin e polit verior te Marsit, ka gjetur prova te drejtperdrejta qe vertetojne prezencen e ujit ne kete planet. Prova te terthorta (pamje krateresh etj.) per ekzistencen e ujit ne Mars ishin sjelle dhe nga sondat […]

Jeten ne Mars mund ta kemi shpene Ne!

Qershor 16, 2008 nga

2

Pas sukseseve te korrura ne fillim te misionit sonda Feniks qe ka si qellim te studioje mundesine e shfaqjes se jetes ne Mars, eshte duke hasur veshtiresite e para me dheun e planetit te kuq. Megjithate pervec problemeve teknike te Feniksit, studiuesit e Nasas jane duke u shqetesuar per nje problem edhe me kompleks. Si […]

Feniksi mund te jete ulur mbi akull!

Qershor 4, 2008 nga

1

Fati me sa duket ka vendosur ti buzeqeshe kesaj rradhe “krijeses” me te fundit te krijuar nga NASA dhe universiteti i Arizones, per te studiuar siperfaqen e Marsit, dhe mundesine e shfaqjes ndonjehere te jetes mbi kete planet. Edhe pse i derguar qellimisht ne polin e veriut te ketij planeti me shprese e gjetjes se […]

Feniksi “ringjallet” dhe ulet ne Mars!

Maj 28, 2008 nga

1

Eshte ulur ne Mars para 3 ditesh, dhe vetem 2 ore pas uljes se saj qe zgjati 15 minuta sonda Feniks kishte derguar me shume se 40 imazhe ne bazen e Nasas ne toke. Emri i misionit i marre nga zogu mitik i afte te ringjallet nga hiri i tij, simbolizon rilindjen e misionit te […]

Zhgenjimi i Titanit

Mars 14, 2008 nga

0

Cfare ndodh kur teoria nuk perkon me realitetin? Para dergimit te Kasinit (Cassini) rreth Saturnit, dhe mbi te gjitha para uljes se sondes europiane Hygens (Huygens) mbi Titanin, satelitin me te vogel te Saturnit, astrofizikanet ishin te bindur se ky i fundit do te qe i mbuluar ne menyre uniforme nga nje oqean metani me […]