Browsing All Posts filed under »rreze gama«

Ndodhen kete vere: Riciklimi i Uraniumit

3 Tetor, 2008 nga

0

Kerkuesit e CEA-s ne France, pas politikes se zgjedhur nga kjo e fundit per optimizimin e energjise berthamore, kane filluar studimet per nje proces optimizimi te ciklit te uraniumit. Sic eshte shpjeguar dhe ne dosjen mbi energjine berthamore te publikuar ne blogshkenca, cikli i jetes se uraniumit perfundon me prodhimin e mbetjeve radioaktive te cilat […]

DOSSIER: Energjia berthamore (pjesa e trete)

11 Qershor, 2008 nga

7

Trajtimi i mbetjeve Pas djegies ne gjenerator te karburantit te formuar nga U235, elementet e perftuar kane nje nivel radiacioni mjaft te larte dhe per kete arsye duhen trajtuar. Trajtimi i ketyre mbetjeve perben fazen perfundimtare te ciklit te karburantit berthamor. – Cfare eshte radiacioni dhe perse eshte i rrezikshem? Gjate reaksioneve berthamore te fisionit […]

Shpejt, pothuajse sa drita!

25 Qershor, 2007 nga

2

Nje grup astronomesh italiane kane matur per here te pare shpejtesine e shperthimeve qe formojne rezet gama, duke treguar se lenda qe merr pjese ne shperthim perhapet me nje shpejtesi shume afer limitit maksimal te lejuar ne univers, e thene ndryshe me nje shpejtesi me te madhe se 99.999% e shpejtesise se drites. Matja eshte […]