Browsing All Posts filed under »thermije«

Eksperimenti Icarus

Mars 30, 2011 nga

0

U inaugurua dje (29/03/2011), në Laboratorin e Institutit të Fizikës Bërthamore të Gran Sasso-s, eksperimenti Iacarus (Imaging Cosmic and Rare Underground Signals), i projektuar dhe realizuar nga  Çmimi Nobel për fizikën, Carlo Rubbia. Qëllimi kryesor i Icarus-it është kapja dhe studimi i rrezeve kozmike. Që me aktivizimin e laboratorit për këtë qëllim, aparatet kanë arritur […]

CERN izolon antimaterien

Nëntor 20, 2010 nga

2

LHC (Large Hadron Collider) eshte nje nga eksperimentet shkencore me te kushtueshme te te gjitha koherave. Nje arritje teknologjike e races njerezore qe do ti lejoje kuptimin me te plote te pyetjeve thelbesore mbi universin. Ndertimi i tij kushtoi rreth 7.5 miliard euro dhe vuri ne prove te gjithe kapacitet inxhinieristike dhe shkencore te njeriut. […]

NOBEL 2009: Pak “drite” ne Nobelin e fizikes

Tetor 8, 2009 nga

0

Cmimi nobel per fiziken kete vit nderon teknologjite e bazuara mbi driten, zbulimi i te cilave ndrushoi pergjithmone fusha si astrofozika po aq sa edhe jeten tone te perditshme. Neqoftese po lexoni kete artikull atehere me siguri jini duke perdorur internetin, dhe me siguri e njihni rendesine e tij. Mundesia per te patur nje internet […]

Ne udhetim drejt Marsit, te mbrojtur nga nje “sfere magnetike”

Nëntor 5, 2008 nga

24

Rrezatimi hapesinor dhe errerat diellore jane nder rreziqet me te medha per astronautet qe do te vizitojne ne te ardhmen planetet e sistemit tone. Megjithate simulimet me te fundit kompiuterike mund te kene gjetur nje zgjidhje mjaft “praktike”… Pengesa me e madhe e misioneve ne Mars eshte cilesuar deri me sot rreziku i nenshtrimit te […]

Dije te imagjinuara

Tetor 10, 2008 nga

7

Marre nga xhaxhai. E kam ndjekur me kërshëri pritjen që u ka bërë opinioni publik lajmeve për përshpejtuesin LHC (Large Hadron Collider, ose Goditësi i Madh i Hadroneve), afër Gjenevës, në Zvicër. Ky përshpejtues është, në thelb, një tunel në trajtë kamerdareje biçiklete, me gjerësi prej 3.8 metrash dhe perimetër prej 27 km, i gërmuar […]

Ndodhën këtë verë: “Armë të rënda” kundër tumoreve

Tetor 2, 2008 nga

0

Nje menyre e re per te luftuar qelizat tumorale eshte zbuluar nga kerkuesit e Laboratorit te goditjeve atomike dhe molekulare te Universitetit te Parisit 11 dhe nga ata te laboratorit te Gjenotoksologjise dhe cikleve qelizore te Institutit Kyri (Institut Curie). Kjo metode konsiston ne futjen ne qeliza te atomeve te rende si platini. Keto te […]

LHC ndalon eksperimentet deri me 2009

Shtator 27, 2008 nga

1

Vetem 9 dite pas hapjes aq te diskutuar te LHC (Large Hadron Collider – perplasesi i madh i hadroneve) nje incident teknik ka ndodhur ne laboratorin e famshem te CERN. Heliumi i perdorur per te ulur temperaturen ne 2-3 grade Kelvin dhe per te krijuar boshllekun e nevojshem per zhvillimin e eksperimenteve ka rrjedhur si […]