Browsing All Posts filed under »Toka«

Kepleri në hapesirë

8 Mars, 2009 nga

0

Nje nga pyetjet me te rendesishme te ekzistencen njerezore ndoshta se shpejti do te marre nje pergjigje… Nga baza e Cape Canaveral në Florida, Nasa  ka lëshuar nëpërmjet raketës Delta II, “Kepler“, një teleskop prej 600 milion dollarësh, në kërkim të planeteve jashtë Sistemit Diellor. Kepler, nga emri i matematikanit që zbuloi ligjet e lëvizjes […]

Asteroid që i kaloi tokës mjaft pranë

2 Mars, 2009 nga

2

Fundi i botës duhet të presë akoma. Në orën 14.44 një asteroid me një diametër prej 40 metrash i ka kaluar mjaft afër Tokës, më saktë, në një distancë prej 63500km. Në fakt, kjo distancë është pothuajse sa dyfishi i distancës ku gjënden satelitët gjeostacionarë, por kaq afër, që prej 1973, nuk i është afruar […]

Google Earth ka zbuluar Atlantiden… ?

27 Shkurt, 2009 nga

6

Ndodhet rreth 5 km nen siperfaqen e detit, ka forma shume precize per te qene nje fenomen natyror, dhe largesia e saj 700 km larg ngushtices se Gjibraltarit perkon plotesisht me Atlantiden e Platonit! Me keto te dhena te gjithe te apasionuarit e mistereve mund ti lejojne vetes disa caste enderrimi… Te gjithe ata qe […]

Ne udhetim drejt Marsit, te mbrojtur nga nje “sfere magnetike”

5 Nëntor, 2008 nga

25

Rrezatimi hapesinor dhe errerat diellore jane nder rreziqet me te medha per astronautet qe do te vizitojne ne te ardhmen planetet e sistemit tone. Megjithate simulimet me te fundit kompiuterike mund te kene gjetur nje zgjidhje mjaft “praktike”… Pengesa me e madhe e misioneve ne Mars eshte cilesuar deri me sot rreziku i nenshtrimit te […]

Krahasimi i madhesise se Tokes me Diellin

4 Dhjetor, 2007 nga

12

Te mesuar me permasat tokesore dhe duke krijuar ne mendje nje “univers” permasash te ndikuar nga ato cka na rrethojne, shumica e njerezve e kane me te vertete te veshtire te imagjinojne paanesine e Universit. Duke kerkuar neper internet gjeta ne sitin e NASA-s kete figure qe ve perballe ne nje krahasim (te pamundur sepse […]

Energjia gjeotermike në përdorimin shtëpijak.

23 Nëntor, 2007 nga

21

Energjia gjeotermike, nga vetë fjala (geo=toka, termike=nxehtësi), i referohet energjisë që ka vetë toka. Kjo energji është e PASTËR (nuk ka lëshime të gazrave ndohtës për ambjentin), dhe bën pjesë në ato kategori të energjive që quhen të RIPËRTËRITËSHME, sepse vjen nga një burim i pafund : bërthama e Tokës. Ideja e një sistemi gjeotermik, […]