Browsing All Posts filed under »Toka«

Lindja dhe perendimi i… Tokes, te para nga Hena!

15 Nëntor, 2007 nga

33

Brenda laboratoreve kerkimore, midis shifrave, formulave pafund, ideve qe mund te ndryshojne boten, rastis ndonjehere qe te shfaqet nje nga ato situata, ku shkenca dhe e bukura e perceptueshme nga te gjithe njerezit normale te bashkohen dhe te krijojne nje efekt, qe eshte e paket te cilesohet si mbreselenes. Do te isha me te vertete […]

Zbulohet nje planet i peste rreth 55 Cancri

13 Nëntor, 2007 nga

1

Nje ekip astronomesh te drejtuar nga Debra Fisher (San Francisko State University) dhe Geoff Marcy (University if California, Berkeley) ka zbuluar nje planet te peste rreth yllit 55 Cancri, nje yll i ndodhur 41 vite drite larg yllesise te Gaforres. Zbulimi i ketij planeti te ri eshte fruti i nje serie prej rreth 320 matjesh […]

Nje nga celesat e jetes ne Toke “i fshehur” ne 250 km thellesi.

29 Tetor, 2007 nga

18

Disa shkencetare te Universitetit te Bonit ne Gjermani, kane treguar se pa majoritin, nje mineral i afte te magazinoje oksigjenin ne thellesi te Tokes, planeti yne do te kthehej ne nje shkretetire te paane. Ne nje thellesi prej rreth 250 km nga siperfaqje e tokes, trysnite dhe temperaturat jane teper te larta dhe materialet qe […]

Djepi i nje Toke te re!

6 Tetor, 2007 nga

0

Ylli i ndodhur ne qender te sistemit diellor HD 112766, 424 vjet drite larg nesh, ka pothuajse te njejten madhesi me Diellin dhe ka nje moshe prej 10 milion vitesh, nje moshe me se e pershtatshme per formimin e planeteve te ngurte ne gji te diskut prej pluhuri te nxehte qe e rrethon. Astronomet amerikane […]