Browsing All posts tagged under »ekzoplanet«

Zbulohet metan ne nje ekzoplanet!

14 Shkurt, 2008 nga

4

Disa astronome kane arritur te gjejne per te paren here metan ne atmosferen e nje ekzoplaneti, qe permban pervec metanit edhe avuj uji. Fale teleskopit Hubble astronomet kane mundur te vezhgojne ekzoplanetin gjigand HD 189733b. Ky ekzoplanet ndodhet rreth 63 vite-drite larg Tokes, dhe eshte pak me i madh se Jupiteri. Edhe pse prezenca e […]

Sistemi me i ri ekzoplanetar (ndoshta…)

3 Dhjetor, 2007 nga

3

Credit i Nasas: Nasa/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC) Duke perdorur teleskopin Spitzer, nje ekip astronomesh ka zbuluar ndoshta systemin planetar me te ri te njohur ndonjehere. Emri i tij eshte: UX Tau A. I ndodhura ne yjesine e Demit, rreth 450 vite-drite larg nesh, yjet T Tauri jane shume te reja, zakonisht kane nje moshe prej 10 […]

Djepi i nje Toke te re!

6 Tetor, 2007 nga

0

Ylli i ndodhur ne qender te sistemit diellor HD 112766, 424 vjet drite larg nesh, ka pothuajse te njejten madhesi me Diellin dhe ka nje moshe prej 10 milion vitesh, nje moshe me se e pershtatshme per formimin e planeteve te ngurte ne gji te diskut prej pluhuri te nxehte qe e rrethon. Astronomet amerikane […]