Browsing All posts tagged under »planet«

Ne udhetim drejt Marsit, te mbrojtur nga nje “sfere magnetike”

5 Nëntor, 2008 nga

25

Rrezatimi hapesinor dhe errerat diellore jane nder rreziqet me te medha per astronautet qe do te vizitojne ne te ardhmen planetet e sistemit tone. Megjithate simulimet me te fundit kompiuterike mund te kene gjetur nje zgjidhje mjaft “praktike”… Pengesa me e madhe e misioneve ne Mars eshte cilesuar deri me sot rreziku i nenshtrimit te […]

Zhgenjimi i Titanit

14 Mars, 2008 nga

0

Cfare ndodh kur teoria nuk perkon me realitetin? Para dergimit te Kasinit (Cassini) rreth Saturnit, dhe mbi te gjitha para uljes se sondes europiane Hygens (Huygens) mbi Titanin, satelitin me te vogel te Saturnit, astrofizikanet ishin te bindur se ky i fundit do te qe i mbuluar ne menyre uniforme nga nje oqean metani me […]

Zbulohet nje sistem i ri planetesh

16 Shkurt, 2008 nga

0

Me mire te themi nje mini sistem planetesh, pasi sistemi ne fjale perbehet vetem nga nje yll dhe dy planete te ngjashem me Saturnin dhe Jupiterin. Sistemi planetar ndodhet 5000 vite drite larg Tokes dhe rrotullohet rreth yllit OGLE-2006-BLG-109L (i cili se shpejti duhet te marre nje emer me konkret duke qene se eshte bere […]