Browsing All posts tagged under »tumor«

Ndodhën këtë verë: “Armë të rënda” kundër tumoreve

2 Tetor, 2008 nga

0

Nje menyre e re per te luftuar qelizat tumorale eshte zbuluar nga kerkuesit e Laboratorit te goditjeve atomike dhe molekulare te Universitetit te Parisit 11 dhe nga ata te laboratorit te Gjenotoksologjise dhe cikleve qelizore te Institutit Kyri (Institut Curie). Kjo metode konsiston ne futjen ne qeliza te atomeve te rende si platini. Keto te […]

Nje rezonance magnetike me e avancuar

12 Maj, 2008 nga

3

Rezonanca magnetike (Magnetic Resonance Imaging) eshte nje nga metodat standarte te perdorura sot ne mjekesi per gjetjen dhe lokalizimin e tumoreve. Kjo metode lejon analizen e pjeseve te brendshme te trupit, duke shfrytezuar eksitimin e molekulave dhe atomeve nen efektin e nje fushe magnetike. Mangesia me e madhe e kesaj metode mbetet ndjeshmeria e ulet […]

Nanotherrmija ne luften kunder tumoreve

8 Maj, 2008 nga

0

Kimioterapia eshte nje arme efikase ne luften kunder kancerit. Fatkeqesisht, efektet anesore jane teper te renda, gje qe e kufizon zonen e perdorimit te kimioterapive ne trajtimin e luftes kunder tumoreve. Fale zhvillimit te nanoteknologjive dicka mund te ndryshoje ne aplikimin e ketyre terapive te rrezikshme. Nje studim tregon se duke perdorur nanotherrmija te mbuluara […]

Nje “tru” per nanorobotet

30 Mars, 2008 nga

0

Nje ekip kerkuesish te Institutit Kombetar te shkencave te materialeve ne universitetin e Tsukuba, ne Japoni, ka arritur te krijoje kompiuterin me te vogel ne bote te perbere nga vetem 17 molekula! Ky sistem qe funksionon ne paralel, eshte ne gjendje te kryeje disa veprime ne te njejten koha. Perberesit e perdorur jane molekula ne […]