Browsing All Posts published on »Dhjetor, 2007«

1 sekonde per cdo te semure me Sida…

Dhjetor 10, 2007 nga

21

Para pak kohesh, me 1 dhjetor ishte dita nderkombetare e luftes kunder sides. Organizata Boterore e Shendetsise deklaron se ka 33.2 million njerez te semure me Sida. Per ta bere me te kapshme se sa e rende eshte situata e perhapjes se kesaj semundje ne gjithe boten, ju ftoj te shihni videon me siper. Ne […]

Sfidoni shimpanzene, nese mundni…

Dhjetor 5, 2007 nga

6

Sfidoj secilin prej jush qe te arrije ta zgjidhe kete loje me shpejt se shimpanzeja Ajumu (Ayumu). Loja eshte fare e thjeshte dhe konsiston ne shfaqjen e nente shifrave ne ekran, te cilat me pas mbulohen nga katrore. Qellimi i lojes eshte te arrish te memorizosh vendosjen e numrave sipas rradhes rritese. Per te pare […]

Krahasimi i madhesise se Tokes me Diellin

Dhjetor 4, 2007 nga

12

Te mesuar me permasat tokesore dhe duke krijuar ne mendje nje “univers” permasash te ndikuar nga ato cka na rrethojne, shumica e njerezve e kane me te vertete te veshtire te imagjinojne paanesine e Universit. Duke kerkuar neper internet gjeta ne sitin e NASA-s kete figure qe ve perballe ne nje krahasim (te pamundur sepse […]

Sistemi me i ri ekzoplanetar (ndoshta…)

Dhjetor 3, 2007 nga

3

Credit i Nasas: Nasa/JPL-Caltech/T. Pyle (SSC) Duke perdorur teleskopin Spitzer, nje ekip astronomesh ka zbuluar ndoshta systemin planetar me te ri te njohur ndonjehere. Emri i tij eshte: UX Tau A. I ndodhura ne yjesine e Demit, rreth 450 vite-drite larg nesh, yjet T Tauri jane shume te reja, zakonisht kane nje moshe prej 10 […]