Browsing All Posts published on »Janar, 2008«

DOSSIER: Biologjia sintetike, jeta e krijuar në laborator.

28 Janar, 2008 nga

23

Para pak ditesh publikuam lajmin e krijimit ne laborator te kodit gjenetik te nje qenieje te gjalle, pikerisht te nje bakteri. Per te kuptuar me mire rendesine e kesaj arritjeje, dhe perdorimet qe mund te kete ajo ne te ardhmen, ne artikullin ne vazhdim trajtohet me gjere, sic e le te kuptohet edhe titulli, tema […]

Statuja ne mars ?!

27 Janar, 2008 nga

11

Është thjesht një kombinim i rastësishëm dritë-hijesh apo bëhet fjalë për një krijesë të çuditshme marsiane? Janë këto foto të bëra nga sonda Spirit, një nga robotët e Nasa-s që gjëndet në sipërfaqen e planetit Mars për operacionin Mars Exsplorer, që kanë ngjallur kureshtje dhe debat sidomos në internet. “Statuja” eshte quajtur sirena e Marsit, […]

Krijohet ne laborator kodi gjenetik i nje bakteri!

26 Janar, 2008 nga

1

Kerkuesit kane krijuar kodin gjenetik komplet te nje organizmi te gjalle – nje bakter – duke bere keshtu nje tjeter hap te rendesishem perpara per te krijuar jeten artificiale. Me 485 gjene aktive, bakteri Mycoplasma genitalium, ka kodin gjenetik me te shkurter te njohur se cdo organizem tjeter i gjalle. Virus qe kane nje kod […]

Zbulohen yje kuarkesh (?).

22 Janar, 2008 nga

0

Deri me sot yjet e nuetroneve megjithe vecantine e tyre ishin dicka normale per astrofizikanet, por zbulimi qe kane bere kerkuesit e Qendres te Studimeve Hapesinore dhe Rrezatimeve ne Tuluze (CESR Centre d’Etude Spatiale des Rayonnements de Toulouse) eshte dicka akoma me e rralle dhe e pahasur deri me sot. Pershkrimi i struktura se brendshme […]

HIV-i dhe 273 proteinat celes te infektimit te tij.

20 Janar, 2008 nga

1

HIV-i, virusi qe shkakton SIDE-n, eshte nje virus mjaft i thjeshte dhe ne te njejten kohe tmerresisht i komplikuar. Virusi permban vetem 9000 baza ARN-je, nje te njemilionten pjese te materialit gjenetik qe permbahet ne nje qelize njerezore , dhe vetem 9 gjene qe kodojne 15 proteina. Ky virus mund te sulmoje pa pushim qelizat […]

Lente elektronike per nje shikim mbinjeriu!

19 Janar, 2008 nga

0

Sigurisht ndoshta nuk jane syte bionike te Terminatorit te luajtur nga A. Schwarzenegger, megjithate kerkuesit e Universitetit te Washingtonit kane bere nje hap te madh perpara ne kete drejtim. Grupi i kerkuesve te drejtuar nga Babak Parviz ka arritur per here te pare te pajise nje lente biologjikisht te sigurte me nje mikroprocesor elektronik. Prototipi […]