Browsing All Posts published on »Shkurt, 2008«

Zbulohet nje sistem i ri planetesh

16 Shkurt, 2008 nga

0

Me mire te themi nje mini sistem planetesh, pasi sistemi ne fjale perbehet vetem nga nje yll dhe dy planete te ngjashem me Saturnin dhe Jupiterin. Sistemi planetar ndodhet 5000 vite drite larg Tokes dhe rrotullohet rreth yllit OGLE-2006-BLG-109L (i cili se shpejti duhet te marre nje emer me konkret duke qene se eshte bere […]

Zbulohet metan ne nje ekzoplanet!

14 Shkurt, 2008 nga

4

Disa astronome kane arritur te gjejne per te paren here metan ne atmosferen e nje ekzoplaneti, qe permban pervec metanit edhe avuj uji. Fale teleskopit Hubble astronomet kane mundur te vezhgojne ekzoplanetin gjigand HD 189733b. Ky ekzoplanet ndodhet rreth 63 vite-drite larg Tokes, dhe eshte pak me i madh se Jupiteri. Edhe pse prezenca e […]

Nje ‘gjeneze’ e dyte ?

11 Shkurt, 2008 nga

0

Zbulimi i mikrogjallesave krejtesisht te ndryshme nga gjithe qeniet e gjalla do te ishte prova se jeta ne Toka ka filluar me shume se nje here. Kerkimi mund te duket i veshtire, larg realitetit dhe ndoshta i pashprese, megjithate neqoftese perfundon me sukses do te jete prova vendimtare per krijimin e rastesishem te jetes ne […]

Bitellsat ne hapesire

5 Shkurt, 2008 nga

10

Per te celebruar 50 vjetorin e saj, Nasa ka derguar dje me 4 shkurt drejt hapesires kengen e Bitellsave “Accross the universe” (e shkruar nga John Lennon dhe Paul McCartney) . Kenga eshte derguar drejt yllit polar, alfa Ursae Minoris, te ndodhur 431 vite drite larg Tokes. Ka qene rrjeti i antenave Deep Space Network, […]

Gjithe sykalterit kane nje paraardhes te njejte!

4 Shkurt, 2008 nga

6

Nje ekip i Universitetit te Kopenhagenit ka shenjuar mutacionin gjenetik pergjegjes per ngjyren blu te syve, nje mutacion qe daton qe prej 8000 vjetesh. Kerkimi tregon ekzistencen e nje paraardhesi te vetem te perbashket, pra praktikisht te gjithe sykalterit jane pak a shume kusherinj me njeri tjetrin. “Fillimisht, te gjithe njerezit i kishin syte ngjyre […]

ADN në laborator

2 Shkurt, 2008 nga

1

“Vënd pune për kërkues të kualifikuar dhe të motivuar,me eksperiencë në mikrobiologji dhe në gjenetikën e baktereve. Dërgoni kurrikulum tek floyd@scripps.edu “. Një lajmërim i tillë nga laboratorët e Romesberg, do të stimulojë kërkuesit e rinj, sepse që para ca ditësh, drejtuesi i saj, kaliforniani Floyd Romesberg, është një Figurë, dhe mund të renditet në […]