Browsing All Posts published on »Qershor, 2007«

2009, kompiuter me 5 TByte memorie!

28 Qershor, 2007 nga

4

Konkurrenca midis kompanive te medha ne fushen e prodhimit te kompiuterave vazhdon te jape frytet e saj ne permiresimin e cilesive dhe uljen e cmimit te produktit qe revolucionalizoi shekullin e 20-te. Keshtu teksa Hitachi dhe Seagate sapo kane nxjerre ne treg kompiuterat me memorie prej 1 TerraByte (= 1000 GigaByte), Fujitsu per te mos […]

Filmohet nje vrime e zeze!

26 Qershor, 2007 nga

9

Videoja eshte nje vazhdimesi imazhesh te qendres se galaktikes sone te kryera nga viti 92 deri ne 2002. Behet fjale per vrimen e zeze qe i josh me shume astronomet, ajo e ndodhur ne qender te galaktikes tone dhe qe ve ne levizje rreth saj gjithe yjet e “Udhes se qumeshtit”, Sagittarius A. Observimi i […]

Shpejt, pothuajse sa drita!

25 Qershor, 2007 nga

2

Nje grup astronomesh italiane kane matur per here te pare shpejtesine e shperthimeve qe formojne rezet gama, duke treguar se lenda qe merr pjese ne shperthim perhapet me nje shpejtesi shume afer limitit maksimal te lejuar ne univers, e thene ndryshe me nje shpejtesi me te madhe se 99.999% e shpejtesise se drites. Matja eshte […]

Teletransporti

25 Qershor, 2007 nga

14

Teletransporti se shpejti mund te mos jete vetem nje fantazi. Ne nje artikull te publikuar nga “Nature Physics” disa kerkues te universitetit te Vjenes kane pershkruar se si kane arritur te teletransportojne disa fotone (thermije qe shfaq ne te njetjen kohe karakteristikat e materies dhe energjise), ne nje distance prej 142 km, dhjete here me […]

Gjenden agjente antiHIV ne gjak!

25 Qershor, 2007 nga

3

         Perpjekjet per te gjetur nje zgjidhje perfundimtare ne luften kunder Sides nuk rreshtin se avancuari. Pas zbulimit te retrovirusit qe mbron shimpanzete nga HIV, nje zbulim akome dhe me i rendesishem eshte bere. Nje ekip nga instituti i virologjise te Ulm-it (Gjermani) ka ekzaminuar rreth 1 milion substanca te ndodhura ne gjakun e njeriut, […]

Sintetizohet nje proteine e T-Rex-it!

24 Qershor, 2007 nga

2

Kockat e fosilizuara te nje Tiranosauri Rex (Tyrannosaurus rex), rezervonin nje surprize per shkencetaret: proteina me nje moshe prej 67 miliona vitesh. Nje risi, pasi deri me sot, mbijetesa e proteinave ishte cilesuar e pamundur per me shume se 1 milion vjet. Ekipi i Mari Shueicer (Mary Schweitzer) i universitetit te Karolines se Veriut (SHBA) […]