Bitellsat ne hapesire

Posted on 5 Shkurt, 2008 nga

10BitellsPer te celebruar 50 vjetorin e saj, Nasa ka derguar dje me 4 shkurt drejt hapesires kengen e Bitellsave “Accross the universe” (e shkruar nga John Lennon dhe Paul McCartney) .
Kenga eshte derguar drejt yllit polar, alfa Ursae Minoris, te ndodhur 431 vite drite larg Tokes. Ka qene rrjeti i antenave Deep Space Network, i perbere nga tre antena gjigande te vendosura ne Kaliforni, Madrid dhe Kanberra(Australi), qe ka derguar melodine ne hapesire. Kenga do te udhetoje me nje shpejtesi prej 186000 km/s.
4 shkurti eshte zgjedhur si date e leshimit pasi ajo perkon me daten ne te cilen eshte regjistruar kenga dhe eshte shpallur si “Dita Across The Universe” nga fansat e Bitellsave. Kjo date eshte po ashtu teper afer me 1 shkurtin date ne te cilen eshte leshuar sateliti i pare amerikan ne hapesire me 1958. Edhe pse Nasa eshte krijuar me 29 korrik 1958 per te bashkuar te gjitha deget e ushtrise amerikane qe punonin ne konkurrence me njera tjetren per te pushtuar hapesiren e afert, data 1 shkurt simbolizon arritjen e pare te saj dhe mbahet si data e ditelindjes se Nasa-s. Agjensia hapesinore amerikane perbehet nga 18 qendra kerkimi ne Shtetet e Bashkuara, dhe drejtori i saj eshte gjithnje nje civil i zgjdhur nga presidenti pas nje konsultimi dhe pranimit te Senatit.
Nasa ka perdorur edhe here te tjera muziken e Bitellsave, keshtu ne nentor 2005 ekipi i Stacionit Nderkombetar Hapesinor ka patur mundesine te degjoje nje koncert privat te Paul McCartney i cili interpretoi disa kenge nga me te njohurat te grupit anglez midis te cilave edhe te famshmet “Good Day Sunshine” ,”Here Comes the Sun“, “Ticket to Ride” et “A Hard Day’s Night “.
Dyshimi i vetem mbi gjithe kete iniciative mbetet se kush do ta degjoje kengen atje tej ne hapesire. E mbi te gjitha ne qofte se dikush ka per ta degjuar a do ta kuptoje dhe a do ta interpretoje si nje mesazh paqeje? Ne fund te fundit edhe brenda njerezimit gustot jane te ndryshme dhe jo me tej! A do te kete te njejtin kuptim qe ka per ne kjo kenge edhe per qenie te tjera te mundshme? Megjithate per momentin nuk ka asgje nga se te druhemi do ti duhen rreth 431 vite drite kesaj kenge qe te arrije ne afersi te Yllit Polar…

Burimi: Nasa.gov

Posted in: astronomi, hapesire, NASA, yje